LiveMarvelouz

Pico

Verhalen over een bijzondere jongen

In een hele andere wereld

In een hele andere wereld

In maart 2020 ging de wereld op slot. Door corona veranderde er van alles en stond de wereld op zijn kop.

Christa blikt terug op deze periode en vertelt me hoe machteloos zij en Clemens zich voelden omdat ze Pico lange tijd niet op konden halen van de woongroep en evenmin konden bezoeken. Gelukkig is niet alles kommer en kwel en brengt óók corona mooie inzichten met zich mee.

Christa vertelt me dat sommige medewerkers van de woongroep nog steeds niet beter zijn. Één van de medewerkers kan inmiddels helemaal niet meer werken vanwege long-covid en een andere begeleider is gedeeltelijk met werken gestopt. Dat is persoonlijk leed waar we misschien toch te weinig bij stil staan? Heel veel mensen worden nog dagelijks geconfronteerd met de gevolgen. Ook Pico is niet meer de oude sinds hij covid gehad heeft. Hij kan niet vertellen waar hij last van heeft, maar zijn ouders merken dat Pico vaak moe is. In de weekenden kan hij uren bijslapen. Ook tijdens het werken in het bos gaat Pico veel vaker even zitten om uit te rusten.

Christa is intens blij dat we elkaar inmiddels weer gewoon opzoeken. Dat er weer nabijheid en contact is.

In dit elfde Pico verhaal (dat wel heel lang op zich heeft laten wachten) vertelt Christa over de zichtbare en onzichtbare sporen die corona heeft nagelaten.

Heel veel leesplezier!

Pico op zijn plek in het bos

Pico op zijn plek in het bos

Dag, dag,

We zijn eindelijk weer terug van weggeweest! Dit tiende Pico verhaal heeft een hele tijd op zich laten wachten omdat mijn moeder in januari van dit jaar overleden is. Ik had meer tijd nodig dan gedacht om het schrijven weer op te pakken.

Samen met Christa ben ik weer aan de slag gegaan met vertellen en schrijven. Als je verbetertips, opmerkingen of ideeën hebt: Ik houd mij aanbevolen!

In dit verhaal komt naar voren dat Pico – net als elk ander mens – behoefte heeft aan zingeving en zelfverwerkelijking. Om ‘zin’ te ervaren is Pico echter in grote mate afhankelijk van zijn omgeving én de mensen om hem heen. Christa vertelt hoe fijn het is dat Pico in de natuur aan het werk kan én hoe steunend het is dat begeleiders met zoveel zorg en toewijding Pico steunen bij zijn ontwikkeling.

Ik hoop dat ook dit verhaal weer inspireert om vanuit liefde en aandacht de ander daadwerkelijk te ontmoeten.

Veel leesplezier! Lisa

Het schept een band als je het écht samen doet

Het schept een band als je het écht samen doet

Christa en Clemens zetten zich, samen met andere ouders, in om een ouderinitiatief te realiseren. Hoewel ze zich helemaal suf vergaderd hebben en bijna voortdurend te kampen hadden met personeelstekorten was het ook geweldig om samen iets nieuws te creëren. De gelijkwaardige samenwerking schiep een band die nog steeds waardevol voor ze is. Ook hebben ze enorm genoten van de fantastisch enthousiaste mensen die er werkten. Hierdoor konden Pico en zijn ouders in fasen toegroeien naar een permanente woonplek.

Josee Tesser wederom bedankt voor je treffende tekening!

Beschermjassen voor Pico

Beschermjassen voor Pico

Pico vindt het heerlijk om samen te lachen om de verhaaltjes die Petra (zijn tante) hem vertelt of voorleest. Het is voor haar een manier om contact met hem te maken. Ze probeert ook Christa en Clemens te ondersteunen in de zorg om Pico, hoewel dat niet altijd gemakkelijk is. Deze liefdevolle betrokkenheid van steunfiguren om Pico heen vormt voor hem een jas van bescherming.

Ook deze keer heeft Josee Tesser een tekening gemaakt om het verhaal te verbeelden. Christa, Petra en ik zijn er geweldig blij mee! Dank je wel Josee!

“Hoe is jullie? Hoe is huis?”

“Hoe is jullie? Hoe is huis?”

Voor dit verhaal heb ik gebeld met de zus van Christa, Petra, de tante van Pico. Ze heeft me laten weten dat ze graag iets over Pico wil vertellen. Over zijn wonderbaarlijke geheugen voor details, over de vakantie-logeerpartijen,  over zijn blijdschap, zijn enthousiasme en zijn behoefte aan innerlijke rust. Ze vertelt me dat ze intens kan genieten van Pico en zijn unieke ‘zijn’. Pico logeerde in de vakanties regelmatig bij Petra, samen met zijn ouders. Inmiddels is de laatste logeerpartij al een hele tijd geleden. Enerzijds vanwege de gezondheid van Christa en anderzijds door de coronapandemie en bijbehorende lockdown. Pico haalt zijn (vakantie) herinneringen graag op als hij met Petra belt. Hij wil dan samen lachen, een verhaaltje horen en op zijn eigen manier herinneringen delen. In dit verhaal sta ik stil bij zijn bijzondere geheugen.

Vakantiepost

Vakantiepost

Het is (bijna) vakantie. En als het vakantie is gaat alles net een beetje anders. Dit keer hebben we vakantiepost van Clemens, de vader van Pico. Ik hoop dat je meegeniet van een vakantiemoment uit een doos met mooi herinneringen!

Helpt een diagnose kind en ouders wel verder?

Helpt een diagnose kind en ouders wel verder?

In eerste instantie is Pico welkom op een gewoon kinderdagverblijf. In tweede instantie blijken begeleiders Pico echter tóch niet de zorg te kunnen bieden die hij nodig heeft. Dit is de boodschap die zijn ouders nog vaker te horen krijgen. Ook al gaat Pico naar een speciale school, het wil niet zeggen dat een diagnose voorhanden is. Handvatten om Pico te begrijpen en te begeleiden ontstaan al puzzelend.

Pico en de roerige jaren ’80

Pico en de roerige jaren ’80

Pico is een 35-jarige jongeman met een verstandelijke beperking. Iedere maand vind je hier verrassende, pijnlijke en mooie verhalen vanuit het perspectief van zijn moeder. Alledaagse momenten waarvan ze geniet maar ook de momenten die haar uit evenwicht brengen en...

Pico zit lekker in zijn vel

Pico zit lekker in zijn vel

Christa en Clemens willen graag dat Pico zich fijn voelt, dat hij gewaardeerd wordt, dat anderen hem aardig vinden en dat hij ergens bij hoort. Ze willen het liefst dat hij lekker in zijn vel zit. Anders dan bij de meeste ouders van een kind van 34 jaar, zorgen...

Pico-verhalen

Pico is 35. Hij heeft een verstandelijke beperking. Lang geleden was hij ‘mijn oppas kindje’. Ik post de verhalen over Pico op onze website omdat een ‘marvelous life’ voor mij meer is dan werk alleen. Op deze manier help ik zijn moeder die zo graag haar verhaal had willen opschrijven maar dat niet meer kan. Zo kan ik vorm geven aan mijn verbondenheid met Pico en zijn ouders. En daarnaast hoop ik bij te kunnen dragen aan een meer inclusieve maatschappij. Lees je mee?

Overige reeksen